onsdag 8 augusti 2007

Ska vi döma på förhand?

Humanisterna kräver att Plymouthbrödernas friskola stoppas. De menar att skolan ska vila på en vetenskaplig grund och det kommer sektens friskola garanterat inte göra. De ska inte med skattemedel få "indoktrinera våra barn":

Med statens goda minne legitimeras systematiska mentala övergrepp på barn, finansierade av skattemedel.

"Vi" kan inte hindra troende att bli föräldrar. "Vi" kan inte hindra dem att uppfostra sina barn utifrån sina värderingar. Visst är det så att föräldrarna inte äger sina barn, men det är faktiskt föräldrarna som enligt lag har ansvaret för dem. Först när de inte klarar av att ta detta ansvar kan det allmänna träda in i föräldrarnas ställe. Ska staten hjälpa dessa föräldrar att uppfostra sina barn utifrån sina värderingar? Framför allt när dessa till synes inte ligger i linje med de värderingar som kommer till uttryck i grundskolan läroplan?

Undervisningen i skolan skall vara icke-konfessionell. (Lpo94)

Staten bildar sig en uppfattning om friskolans kvalitet genom huvudmannens avsiktsförklaring (om jag har fattat gången rätt). Eftersom skolan inte finns går det inte att inspektera den och i praktiken avgöra huruvida den levererar undervisning i enlighet med lagar och förordningar. Bedömningen blir alltså rent teoretisk. Även om skolverket skulle, likt DN:s ledarskribent, tro att de avsiktligt ljuger, så måste verket kunna bevisa det.

Humanisterna vill inte att staten ska hjälpa bröderna att förmedla sin världsbild till sina barn. Det framgår med största möjliga tydlighet att Humanisterna föraktar allt som Plymouthbröderna står för. Huvudargumentet mot att bröderna får starta en friskola är att barnen inte kommer att komma i kontakt med andra och med en skola grundad på vetenskaplig bas.

De barn som växer upp hos Plymouthbröderna får inte ha kompisar utanför sekten. De spelar varken knattefotboll i fotbollsklubben eller blockflöjt i kommunala musikskolan. För dessa barn har den kommunala skolan hittills varit ett fönster mot världen, en öppning ut mot ett normalt umgänge med andra jämnåriga. Nu täpps detta andningshål till, med bistånd av Skolverket och länsrätten.

Den kommunala skolan antas kompensera för de brister som Humanisterna ser i sekten och dess isolering från det världsliga samhället. Och jag tror också att skolan har en viktig uppgift att skapa möten mellan människor med olika världsbilder och uppfattningar.

Humanisterna skriver vidare:

De har rätt till en allsidig och objektiv undervisning som vilar på vetenskaplig grund, även om de haft oturen att födas in i en religiös sekt. ... Ge dessa barn en chans att upptäcka världen som den är!

Nej, barn har inte rätt till en "objektiv undervisning som vilar på vetenskaplig grund". De har rätt till en saklig och allsidig undervisning som ger möjlighet för olika uppfattningar att komma till uttryck. (Läs läroplanen för grundskolan!) Vi får se om brödernas skola lever upp till detta - och vi får hoppas att Skolverket ges möjlighet att kunna undersöka det.

Stackars otursbarn som inte får möjlighet "att upptäcka världen som den är". För den kan ju bara vara på ett sätt, och det är inte på brödernas sätt, eller? Religion är av ondo, verkar Humanisterna mena och framstår som religionsfobiker. I den bästa av världar skulle religioner inte existera - bara den objektiva vetenskapen. Men även den åsikten är en tro, en uppfattning - att den objektiva vetenskapen existerar och att den kan svara på alla människors frågor och lösa våra problem.

Humanisterna kan kritiseras på precis samma grunder som Plymouthbröderna: för att inte tillåta andra uppfattningar komma till uttryck i skolan och att inte ge eleverna möjlighet att bilda sig personliga åsikter som står i strid med "förkunnelsen".

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Har läst ditt inlägg med intresse och du ställer bra frågor kring det här. Och onekligen kan man dra samma slutsats som du gör i slutet om att humanisterna kan kritiseras på precis samma grunder som Plymouthbröderna.

En objektiv undervisning är dessutom inte möjlig. Skolan vilar på vetenskaplig grund, ja det är sant, men föreställningen om att detta sker med objektivitet är en illusion.
"Saklig och allsidig undervisning som ger möjlighet för olika uppfattningar att komma till uttryck"
Kan friskolorna leva upp till det så har de lika stort berättigande som de kommunala skolorna att existera.
Vad säger att de inte kan leva upp till det. Döma dem på förhand utifrån sina egna värderingar är knappast i linje med det som humanisterna påstår att de vill uppnå.

Monika