fredag 12 oktober 2007

Slag, sparkar och språk

Hot och våld bland ungdomar är ett högaktuellt ämne. Har alltid varit men har inte alltid fått denna enorma uppmärksamhet. Såsom fallet ofta är när något avskyvärt inträffar. Det hålls manifestationer, vi känner oss delaktiga och duktiga. Vi är involverade - på distans. För när det klipper till i vår närhet står vi ändå handfallna och famlar efter förklaring och hur vi kan förhindra att det upprepas. Sorry, det kommer hända igen.

För någon vecka sedan (före dödsmisshandeln på Kungsholmen) hamnade två elever på skolan i slagsmål. Den ene fick nog av gliringar och trakasserier och hoppade på sin plågoande. Båda gick i backen. Vad gör kompisarna - alla de elever som brukar kicka boll tillsammans, som skämtar rätt grovt och säger att de är polare?

De sparkar på de som ligger. Bokstavligen.

Fanns det inga vuxna där? Jo, två stycken. Det gick så fort, så oerhört fort, att de inte hann agera förrän sparkarna var i full gång. Stämningen var då så hotfull bland eleverna att de inte lyckades och kanske heller vågade gå emellan. Vi snackar ändå rätt stora tonårskillar fulla av aggression och adrenalin. 15 år gamla. Bråket slutade nästan lika fort som det startade. En av killarna i gruppen fick nog och sa ifrån.

Jargongen mellan dessa killar, polare, är rå. När jag hör dem käfta med varandra måste jag kommentera. Jag kan inte gå förbi och inte reagera på det hotfulla och våldsamma, rasistiska och homofoba språk som dessa killar och tjejer använder. "Det gör inget, det är okej, vi är polare", brukar jag få till svar. Ett annan vinkling är att det är så man snackar i förorten. Som om det skulle göra det okej.

"Vi är polare." Och nästa dag sparkar de på två av de sina. Ja, jag tror att det hänger ihop. Den aggressiva, hotfulla attityden som ligger under skämten avmaskerades i slagsmålet, i sparkarna och slagen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det som du skriver. Känner väl igen mig. Och bra att du inte accepterar den typ av jargong som många ungdomar använder sig av idag.