måndag 9 juli 2007

Matematik och mystik

Talet 7. Datumet 070707 har just passerat - och 7 nya underverk korats. Nästa år 080808 ska naturens 7 underverk utses.

Om talet 7, om talmagi och om Pythagoras skriver Håkansson på DN Kultur. Bland annat påstås att Pythagoras - han med satsen - ska ha uppfunnit "den moderna vetenskapliga metod som hela vår västerländska civilisation vilar på", eftersom han menade att "Sanningen skulle frammanas med logik och matematiska bevis".

Intressant att notera är att Pythagoras ledde ett hemligt sällskap som sökte svaret på universums gåtor medelst matematik (som för dem bara omfattade de positiva heltalen - vilket bland annt innebar att man inte kunde räkna ut diagonalen i en kvadrat med sidan 1). Det är väl knappast så Håkansson vill framställa matematiken och den moderna vetenskapen, som något halvreligiöst som bedrivs i slutna sällskap enkom för invigda? Nej, det menar hon inte. Hon vill bara slå ett slag för talmagin.

Håkansson påstår att kopplingen mellan matematik och mystik är en anledning varför "talen fortfarande spelar en så viktigt roll för oss". Jag skulle vilja se det argumentet i kursplanen för matematiken i grundskolan!



PS. Den matematiska metoden att ställa upp en sats och sedan bevisa den med hjälp av andra redan bevisade satser, brukar tillskrivas Euklides. DS.

PPS. Den moderna vetenskapliga metoden bygger inte på tänkande i första hand utan på empirism - dvs inte att tänka och resonera sig fram till "sanningen" utan att utsätta tankarna för empirisk prövning - och faderskapet tillskrivs vanligen Aristoteles. DS

Inga kommentarer: