onsdag 4 juli 2007

Kan en nätsajt ersätta undervisning?

Problem: Ökat antal tonårsaborter
Lösning: Information på nätet

Hmm. Alltid intressant att fundera över huruvida en föreslagen lösning definierar problemet. Eftersom lösningen är att informera måste orsaken vara brist på information eller kunskap.

Det som framförts i media är att orsaken bakom det ökade antalet tonårsaborter är bristfällig undervisning i sex- och samlevnad i skolan. I en artikel om kd säger socialminister Hägglund:
- Ingen har sammanställt vad som görs ute i landet för att förebygga oönskade graviditeter bland unga kvinnor, vilka metoder som fungerat bäst. Vi ska kartlägga situationen, och sprida goda exempel.
Detta var för drygt en vecka sedan. Nu kommer svaret: en virtuell ungdomsmottagning. Det är socialminister Hägglund och ungdoms- och jämställdhetsminister Sabuni lösning för att minska antalet tonårsaborter, mängden könssjukdomar och psykiska problem bland unga.
Webbsidan ska ge information inom en rad områden som är viktiga för unga. Det rör frågor om bland annat könsroller, kroppens utveckling, preventivmedel och relationer men även frågor om mäns våld mot kvinnor och om att leva med hederstraditioner.
Visst är det käckt att regeringen äntligen inser att webben är en bra kanal - men löser det verkligen problemet? Syftet med den virtuella mottagningen är att:
Ge möjlighet att utveckla sunda relationer med andra, förbättra de ungas hälso- och livssituation samt förebygga oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar.
Tror minstrarna att en sajt på nätet gör att tonåringar knullar antingen mer sällan eller mer säkert?

Det ska bli ytterst intressant att läsa utvärderingen av hur denna satsning för arton mille föll ut - för de planerar väl att studera effekthemtagningen (som borde vara praxis för alla IT-satsningar som görs) - om det är den metoden som fungerar bäst mot oönskade tonårsgraviditeter.

Om nu en av orsakerna är brister i skolan, vore kanske den mest naturliga lösningen på problemet att stärka undervisningen (t ex genom fortbildning, kringresande lärare, utökad ungdomsmottagning med närmare samarbete med skolorna). Precis som man gjorde med den bristande simförmågan. Här har vi en mängd ungar som inte kan simma men som badar och tyvärr också drunknar. Istället för att göra det möjligt för dessa barn att på sin fritid och genom föräldrars försorg lära sig simma så åläggs detta skolan. Eftersom det ses som ett invandrarproblem
- Många av barnen som kommer till Sverige från andra kulturer är ovana att bada och simma och så kommer de hit och vill göra som de svenska barnen. Då gäller det att skolorna kan erbjuda dem en bra simundervisning, säger Anders Wernesten [från Svenska livräddningssällskapet].

Vid bristande simkunnighet måste alltså skolan gå in och kompensera för barnens bakgrunder. Men inte när det gäller sex och samlevnad - då satsar inte regeringen på skolan, bara på en webbsajt. Trots att de flesta som drunknar är äldre män ...

Inga kommentarer: